fbpx

Om Norums Fiskrökeri

John-Erik och Linnea Johansson flyttade till Norum 1959. Släkten härstammar härifrån så det blir en naturlig plats att slå sig till ro på. Dessutom är det en bra plats att utgå från när fiske är den stora passionen i livet. Den egenfångade fisken säljs hemma i Norum och till närliggande butiker med stor framgång. Men någon riktigt god rökt fisk fanns inte att uppbringa, förrän John-Erik själv gjorde slag i saken.

Året var 1959 när den första brasan tändes ovanför villan i Norum. Sik stod på agendan, en traditionell fisk som lämpade sig väl för rökning, tyckte John-Erik Johansson och lade gallret på elden. Succén var given, lagom salt med en härlig  röksmak, dessutom 100% hand- och hemgjord. Precis som det ska vara. Den färska fisken såldes under säsong och när marknaden avmattades tog den rökta varan över. Rökeriet byggdes ut efter behov och plånbok och ska under hela John-Eriks tid (och tiden efter honom) drivas med kvalitet i fokus. 

Frun i huset är en del i familjeföretaget och ansvarar för produktutvecklingen. Allt eftersom tillkommer produkter och man börjar kallröka och grava både ortens och i viss mån även inköpt råvara när den förstnämnda inte längre mättar alla magar. Linnea står bland annat bakom receptet för de gravningar som idag är signifikanta för Norums Fiskrökeri tillsammans med våra omåttligt populära såser och dressingar.

1967 föds Jan Johansson in i fiskhandlarfamljen i Norum som den yngsta av tre. Sedan barnsben intresserar han sig för fiske och förädling och börjar så sakteliga lära sig hantverket av hans far. 

  Jag var alltid med pappa i rökeriet, på fiskebåten eller i rensboden. Fiske blev tidigt mitt liv och när jag var 7 år skulle jag för första gången få röka några vagnar själv. Det slutade naturligtvis med katastrof och all fisk vidbrändes. Jag och min far delade devisen ”lärande genom görande”, till slut satt hantverket även för min del, berättar Jan Johansson. 

1992 tog Jan Johansson över hela verksamheten från sina föräldrar och har under 25 års tid varit ensam ägare av Norums Fiskrökeri. Under åren har framgångar skördats och motgångar hanterats med en aldrig sinande entusiasm för det lokalproducerade och kvalitativa mathantverket. 2017 sålde Jan Johansson majoriteten av Norums Fiskrökeri till Förenade Matfabrikanterna som driver arbetet vidare i John-Erik, Linneas och Jans fotspår. Framtiden ser ljus ut och rökeriet står kvar på samma plats där John-Erik lät uppföra det. 

Det är trots allt den perfekta platsen för ett fiskrökeri.

Logotyp