Laxtårta med både gravad och rökt lax

Laxtårta med både gravad och rökt lax

Gör så här

Börja med att lägga gelatinblad i kallt vatten till fyllningen. Ta fram en kastrull och lägg i färskost, crème fraiche, vispgrädde, citronsaft och citronskal. Värm blandningen försiktigt till ca 40 grader och vispa till en homogen massa. Pressa ur vattnet ur gelatinbladen och lägg ner i massan. Blanda väl och dra åt sidan. Blanda därefter ner rödlök, gräslök och smaka av med salt och peppar.

Gör tårtbotten. Smält smöret. Riv eller dela limpan i mindre bitar och lägg ner i en matberedare. Mixa sönder brödet i mindre bitar och häll i det smälta smöret. Blanda ordentligt. Ta fram en springform och häll i och packa brödsmulorna så att de bildar en botten.

Nu är det dags att bygga ihop tårtan. Börja med att täcka botten med fyllningen, lägg därefter ut ett lager av skivad potatis så att det täcker hela botten. Fyll på med ett till lager av fyllningen och lägg därefter ut ett jämnt lager av kallrökt lax. Tycker du fyllningen känns för lös, kan du ställa in den i kylen 5 minuter mellan man gör de olika lagren. Häll på det sista av fyllningen och avsluta med ett lager gravad lax. Ställ in tårtan i kylen och låt stå ett par timmar.

När tårtan har svalnat helt och satt sig, tar du ut den ur springformen och garnerar med färska örter, stenbitsrom och rädisor. Servera och njut!

Tips!

Förbered tårtan dagen innan och lägg garnering samma dag som servering. Vill man göra en enklare variant av tårtan så hackar man laxen och potatisen i mindre bitar och blandar med ”fyllningsmassan” och gjuter det till en tårta, istället för lager.

Ingredienser

ca 15 portioner på buffé, ca 6 portioner lunch/middag
200g kallrökt lax från Norums Fiskrökeri, skivad
200g gravad lax från Norums Fiskrökeri, skivad
400g kokt potatis, skivad

Tårtbotten

1 malaxlimpa el liknande limpa
50g smör, smält

Fyllning

300g färskost
500g crème fraiche
2 dl vispgrädde
1 citron, skalet + saften
8 gelatinblad
½ rödlök, finhackad
2 msk gräslök, finstrimlad
salt och vitpeppar

Garnering

1 burk stenbitsrom
1 kruka dill, finhackad
1 kruka gräslök, finhackad

Relaterade produkter

Gravad lax
Logotyp