fbpx

Ägg Benedict med kallrökt lax och bladspenat

Ägg Benedict med kallrökt lax och bladspenat

Gör så här

Börja med Hollandaisesåsen. Smält smöret i en kastrull på låg värme utan att röra om, det får inte koka! När smöret är smält separerar du det ”klara smöret” från resten av vätskan. Håll det klara smöret varmt.

Slå på en kastrull fylld med vatten på medelvärme. Ställ sedan en skål/bunke ovanpå kastrullen. Botten av bunken får gärna ta i vattenytan (detta kallas för ett vattenbad). I bunken lägger du sedan i äggulor, citronsaft och vatten. Vispa ihop med en ballongvisp och vispa sedan tills äggblandningen blir fluffig och börjar tjockna lite. Nu börjar du sakta hälla ner smör i äggblandningen, till en början droppvis och sedan i en tunn stråle. Vispa samtidigt!

Det är viktigt att inte ha för hög värme, då kan såsen skära sig (fettet separerar från äggulan). När du vispat i allt smör smakar du av med salt, vitpeppar och några droppar tabasco. Håll såsen varm genom att låta den stå kvar i vattenbadet. Du kan nu dra kastrullen åt sidan. Såsen tjocknar ofta lite när den står på värme och då kan du späda ut den med några droppar vatten.

Värm en stekpanna med smöret. Rosta sedan bröden lätt på båda sidor. Lägg åt sidan.

Pocherat ägg: Knäck upp äggen i 4 separata småskålar. Koka upp ca 2 liter vatten i en vid kastrull, när vattnet börjar koka tillsätter du vinäger eller ättika och salt. Slå av värmen och rör upp en virvel genom att röra åt ett håll. Lägg sedan ner äggen ett i taget och låt de pochera i ca 3–4 minuter för att få en krämig äggula. Lyft upp äggen på en liten plåt eller tallrik och håll varma.

Slå på stekpannan igen och lägg i en klick smör, stek spenaten ett par minuter tills den ”vissnar” lite och smaka av med lite salt.

Nu är det dags att montera ihop rätten: Lägg det rostade brödet på en tallrik, sedan en sked bladspenat och en rejäl skiva kallrökt lax. Lägg det pocherade ägget ovanpå och toppa med en stor sked hollandaise och nyhackad gräslök. Servera och njut!

Tips!

Denna rätt kräver att man gör några moment samtidigt, försök att plocka fram kastruller och förbered ingredienser i förväg. Då blir det enklare vid själva tillagningen och du kan fokusera på att göra såsen och inte stå och väga upp ingredienser t ex.

Ingredienser

4 portioner
1 pkt (200g) kallrökt lax från Norums Fiskrökeri
4 toastbröd
1 påse bladspenat
2 msk smör

Hollandaise

150g smör
3 äggulor
0,5 citron, saften
2 msk vatten
1 krm tabasco
salt och vitpeppar

Pocherat ägg

4 ägg
2 msk vitvinsvinäger eller ättika
1 tsk salt

Till servering

1 knippe gräslök (ca 20g), finstrimlad
Logotyp