Gravad lax med stuvad potatis och gravlaxsås

Gör så här

Börja med att pickla rödlöken. Häll ättika, socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp. Tillsätt rödlök och senapsfrön. Koka 3 minuter och låt sedan svalna.

Stuvad potatis: Skala potatisen (eller tvätta om du använder färskpotatis) och skär den i kuber, slå på en panna med välsaltat vatten och lägg i potatisen. Låt koka tills potatisen blivit mjuk, ha koll så den inte blir överkokt. Häll av potatisen i durkslag och låt den ånga av. Smält smöret i en kastrull. Sikta ner mjölet och blanda väl med smöret. Häll därefter i mjölken lite i taget och vispa ut mjölet i mjölken. När mjölken börjar tjockna tillsätter du grädden och låter det koka upp. Smaksätt med dijonsenap, fiskfond, kapris och dill. Häll tillbaka potatisen och låt det hela koka ett par minuter. Avsluta med att smaka av med salt och vitpeppar.

Skölj och torka salladen, lägg i en skål. Skär rädisor i mindre bitar och lägg i skålen med sallad. Häll över citronsaft och olivolja och blanda runt.

Lägg upp skivor av gravad lax på tallrikar och servera tillsammans med stuvad potatis, picklad rödlök, sallad och gravlaxsås. Servera och njut!

Ingredienser

4 portioner
400g gravad lax från Norums Fiskrökeri
1 burk gravlaxsås från Norums Fiskrökeri

Picklad rödlök

0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 röd lök, finhackad
1 msk senapsfrön

Dillstuvad potatis

600g potatis av fast sort
30g smör
2 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
1 tsk fiskfond
1 msk kapris
1 dl hackad dill
salt och vitpeppar

Till servering

1 kruka bladsallad
8 rädisor
olivolja
citron

Kategorier

Logotyp